Hosting za web sajt

Šta je to hosting za web sajt i kako izabrati pravi?

Pomenuli smo već da je domen vašeg sajta – kao kućna adresa koju upisujete u web pretraživač na vašem kompjuteru ili mobilnom uredjaju (Chrome, Internet Explorer) . Dobro izabran domen takodje će doprineti da vas Google prepozna na ispravan način, i da tako, oni koji pretražuju Google nadju upravo vaš sajt i vaš proizvod-uslugu-ili blog vezano za odredjene parametre pretrage.

Sledeći ovu logiku uporedjivanja, za hosting (prevedeno na Srpski jezik – čuvanje sajta – mesto gde se vaš sajt nalazi) možemo reći da je zapravo kao kuća za vaš domen. Kao i svaka kuća, treba da bude solidno izgradjen i bezbedan.

Na internetu ćete pronaći mnogo ponuda za besplatan hosting, i pre nego što vam se brk zadovoljno osmehne zbog toga, moram da vas upozorim da ne postoji “besplatan ručak”. U stvari, postoji, ali imajte u vidu sledeće činjenice kada se opredeljujete za besplatan hosting:

Može vrlo lako da se desi (a gotovo je izvesno) da lepi dizajn koji ste osmislili za svoj sajt bude grubo išpartan ogromnim i neprikladnim reklamama – google oglasima, veoma bezobzirno i bez mogućnosti da vi to uklonite. Zašto se to dešava? Pa zato što onaj ko vam daje besplatan prostor da smestite svoj sajt ipak želi da zaradi – a zaradiće tako, što će na vašem sajtu prikazivati veoma velike google oglase, relevantne po sadržaju.

Čak i ako imate znanja da uredjenjem svog sadržaja koji objavljujete promovišete svoje proizvode ili usluge, to vam takodje može biti onemogućeno voljom davaoca besplatnog hostinga.

Na kraju, imajte u vidu da ste uložili jako puno truda, radnih sati i dana na kreiranje sadržaja koji ste objavili, a to može, iznenada i bez ikakvog objašnjenja i da nestane. Tako je, da nestane, bez mogućnosti da vi povratite svoj sadržaj. Zašto je to tako? Pa zato što ste koristili besplatan hosting, i niko, ama baš niko vam nije obećao da će ono što vi objavljujete biti bezbedno.

Sledeća, svakako bolja opcija je plaćeni hosting. I ovde treba da “otvorite četvoro očiju” što bi rekli, i da pogledate šta vam se sve nudi i za koju cenu. I sami smo doživljali veoma aljkave provajdere sa očajnim hosting paketima koji vas stopiraju u radu, otežavaju učitavanje vašeg sajta, imaju lošu podršku za korisnike i razne slične stvari….

Takodje, Standardi Google-a kao glavnog pretraživača, svakim danom su sve strožiji, jer Google pre svega vodi računa o onima koji nešto traže, i da bi sačuvao sopstveni ugled, neće posetioce upućivati na sajtove koji su hostovani na nesigurnim, nebezbednim serverima, ili će to uraditi uz jasno upozorenje: “Ulazite na nebezbedan sajt! Preporučujemo da to ne radite!” I šta mislite, šta se obično dešava nakon ovakvog upozorenja? Eventualni posetilac lako odustaje od toga da nastavi ka otvaranju Vaše web lokacije.

I da zaključimo: Pažljivo birajte sigurno mesto za čuvanje svog sajta – hosting; Najbolje je, da se opredelite za plaćeni hosting kod nekog provajdera sa dobrim renomeom, i dobrim funkcionalnostima koje se nude u paketu, bez obzira da li je u pitanju domaći ili inostrani Hosting provajder. Uvek imajte na umu, da, ako je hosting loš i nebezbedan Google može i da “banuje”, odnosno da na svojevrstan način “kazni” vaš sajt tako što neće biti vidljiv medju prvim pogodcima u relevantnim pretragama. Zapamtite da je to gotovo isto kao i da vašeg sajta nema.

Naravno, ako se odličite za profesionalnu pomoć, registracija domena po vašoj želji i izbor kvalitetnog hostinga se podrazumevaju, i možete biti bezbrižni.

Olivera
Written by Olivera
See Olivera's latest posts
Autorka portala za presnu ishranu sirovahrana.rs i bloga oliverarosic.com

Leave a comment