Početak – šta je to domen i kako ga registrovati?

sta-Na samom početku – šta je to domen, kako ga izabrati i registrovati…..

Ako definišemo da se naša web lokacija sastoji od kućne adrese i kuće, onda bismo domen opisali kao ulicu i kućni broj, dakle adresu na kojoj stanuje naša web prezentacija.

Jasno je dakle  da je adresa , posebno atraktivna adresa jako važna, kao prvi susret sa vašim web sajtom. Domeni se dele na nacionalne, a to su našem slučaju .rs domeni, s tim, da na primer co.rs domene mogu da registruju samo firme, org.rs domene samo registrovanje organizacije itd. Kod internacionalnih domena kao što su .com, .info, .net, .biz, .shop, uglavnom nema nikakvih ograničenja za registraciju i mogu se slobodno registrovati, na domaćim i inostranim sajtovima koi se bave registracijom domena.

Ako se pitate da li postoje domeni za koje nije potrebno da platite, odgovor je pozitivan ali su to poddomeni odredjenih pružaoca besplatnih hosting usluga, i takve domene možete uzimati samo za testiranje svoga rada ili učenje, a nisu pogodni da budu vaši glavni domeni.

Takodje, prilikom izbora odredjenih hosting paketa, možete dobiti i registraciju domena za prvih godinu dana.

Ono što je važno, to je da izboru svog domena poklonite puno pažnje, i da se potrudite da napravite dobar i upečatljiv izbor, čak i kada su glavni domeni poput .com ili .rs domena već zauzeti.

Takodje, kada jednom registrujete željeni domen, nemojte propustiti da obnovite svoj domen uplatom svake godine! Kada jednom propustite da uplatite registraciju za narednu godinu, Vaš domen će biti ponovo slobodan, a to znači da neko drugi može da ga registruje.

Olivera
Written by Olivera
See Olivera's latest posts
Autorka portala za presnu ishranu sirovahrana.rs i bloga oliverarosic.com